A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

Hogy találhatunk könnyen témát, ha nem jön az ihlet?

Aki próbált már életében egy bevásárlócetlinél összetettebb dolgot írni, az alighanem találkozott azzal a jelenséggel, amit az angol Fear of the Blank Page-nek (félelem az üres papírtól) nevez. A fehér képernyőn villogó kurzor valóban ijesztő, ha már órák óta szenvedünk az ötlettelenségtől – és ne legyenek illúzióink, minden szövegíró életében egyszer csak beáll a satufék, amikor leblokkol az agy, és elfogy a kreativitás. Mit lehet ilyenkor tenni: stresszelni, kételkedni önmagunkban, feladni, üvölteni, sírni? Akár, de azért adunk 10+1 tippet, amikkel hatékonyabban lábalhatunk ki a gödörből.

Ihlet, jön vagy sem?

  1. Futás!
    A szövegíró az irodában őshonos, így természetes élőhelye a kávéfőzőnél és az asztalánál van. Márpedig a kreativitásnak néha jót tesz a légkörváltozás, a szabad levegő és a sport. Milliók használják a testmozgást a feszültség levezetésére és a gondolataik rendbetételére. Szövegíróként is bátran mozogjunk, ha elgémberedtek az agytekervényeink!
  2. Tanulás
    Bár a szövegíró szókincsénél csak az egója nagyobb, néha mégis érdemes tapasztalt, rutinos emberekhez fordulni. Egy szakmai tréningen új ötleteket meríthetünk, megismerkedhetünk szakmabeliekkel, és újult erővel vághatunk a billentyűzet közepébe.
  3. Brainstorming
    Kapcsolódva az előbbi ponthoz: lehet, hogy ki sem kell mozdulni az irodából, ha friss ötletekre szomjazunk. Egy meeting a kollégákkal legalább olyan gyümölcsöző lehet, mint egy workshop. Használjuk ki bátran a munkatársakat, ha ledobta az agyunk a láncot!

    Brainstorming

  4. Könyvtárnyi tudás
    Nincs az a lehetetlen téma, amiről ne találnánk vaskos köteteket a könyvtárban. Mások vért izzadtak, hogy oldalak százait töltsék meg a duplagolyós síkcsapágyakról és a fröccsöntött műanyagok termodinamikájáról. Ne hagyjuk, hogy munkájuk kárba vesszen, inkább használjuk fel inspirációként!
  5. Az internet bugyrai
    A Gyakorikérdések és annak angol megfelelője, a Quora aligha nevezhetők a leghitelesebb forrásnak a világhálón. Arra viszont tökéletesen alkalmasak, hogy belelássunk az olvasók fejébe az adott téma kapcsán: mi érdekli őket, milyen kérdéseik, panaszaik vannak, és milyen megoldásokat várnak? Jól használva ez a két oldal igazi kincsesbánya a copywriternek.
  6. Relax!
    Közkeletű vélekedés, hogy írni bárki tud. Napi 8-10 órában már kevesebben. Napi 8-10 órában jó minőségben pedig még kevesebben. Minden ellentétes híreszteléssel szemben a szövegírás fárasztó munka. Némi meditáció, egy kis kikapcsolódás ráfér a kifacsart szürkeállományra. Ne sajnáljuk magunktól az időt a lazulásra!

    Relax

  7. Erről jut eszembe
    Amikor már órák óta görcsölünk egy szövegen, úgy érezzük, hogy a gondolataink körbe-körbe járnak. Ilyenkor érdemes elengedni a gyeplőt, és hagyni, hadd áramoljanak az ötletek. A szabad asszociáció, vagy más néven automatikus írás akár jó gondolatokhoz is vezethet – ha pedig nem, akkor is jó móka, úgyhogy egy próbát mindenképp megér.
  8. Facebookon az igazság
    Hasonlóan a Gyakorikérdésekhez és a Quorához, a Facebook-csoportok is igazi kincsesbányák. Ma már minden szakterületnek, hobbinak, érdeklődési körnek van saját topicja. Nincs más dolgunk, mint belépni a csoportba, és várni, hogy az ihlet az ölünkbe hulljon.
  9. Segít a szakértő
    Miért ne fordulhatnánk ahhoz, aki a legkompetensebb a témában? Egy tanulmányút az ügyfél gyárába, telephelyére, üzemébe garantáltan felölti majd az ötlettárat. Nem szégyen a megbízónk előtt sem bevallani, hogy elakadtunk, nem vagyunk otthon a témában, és mankóra van szükségünk a szövegek megírásához.

    Szakértői segítség

  10. A bloggerek jobban tudják
    A világhálón van egy blog, ahol másnapos baglyokról posztolnak minden nap. Egy másikon földre hullott Cheetosokról gyűjtenek fotókat. Egészen biztos, hogy a mi témánkról is létezik egy blog, ahol bejegyzések tucatjait olvashatjuk, vagy éppen felvehetjük a kapcsolatot az írókkal.

+1 Majd holnap!

Elsőre viccnek tűnhet, pedig nem az. A kreatív írás nem szalagmunka; néha egyszerűbb elengedni a dolgot, aludni egyet a témára, másnap pedig friss aggyal újra nekifeküdni. Ha pedig másnap sem jobb a helyzet, végigmenni a tíz ponton. Aztán aludni rá egyet. Aztán újra végigmenni a tíz ponton…a végén, előbb-utóbb, megszületik a szöveg.

Vissza az oldal tetejére