A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

A Search Console újdonsága: automatikus DNS-ellenőrzés

Miközben a keresőoptimalizálás és a biztonságos webhely-üzemeltetés szempontjából is ajánlott eszköz régi felülete megszűnőfélben van, addig az új verzió rendre újabb funkciókkal gazdagodik. Nemrég került bele a teljes domain-tulajdon ellenőrzés funkció a DNS-rekord hozzáadásával — vagyis a http/https, www- és egyéb aldomaineket nem kell külön-külön hitelesíteni.

Automatikus DNS ellenőrzés Google Search Console-on

Egyszerű és gyors módszer a webhely igazolására

A Google bejelentette, hogy a weboldallal rendelkező Search Console felhasználók számára új lehetőség nyílik a webhelyük tulajdonjogának igazolására: ez az úgynevezett automatikus DNS-ellenőrzés. A funkció elősegíti a webhely ellenőrzésének folyamatát a Search Console-ban, azonban csak meghatározott számú domainnév-szolgáltató esetén alkalmazható. Annak érdekében, hogy a DNS-ellenőrzési folyamatot automatizálni lehessen, a Google számos domain regisztrátorral együttműködésbe lépett, ezáltal gördülékenyebbé és egyszerűbbé téve az eddigi folyamatot.

Az új módszer végigkíséri a felhasználót a szükséges lépéseken, biztosítva ezzel az ellenőrzés sikerességét. Korábban a hitelesítéshez többnyire a domain szolgáltatójának segítségét kellett kérni.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Hogy elvégezhesd az új domain-ellenőrzést, klikkelj a „+ Tulajdon hozzáadása” gombra, melyet a „Tulajdon keresése” mezőre (bal felső sarok) klikkelve találsz a legördülő menü alján! Ott válaszd a „Domain” lehetőséget! Ezt követően a rendszer végigvezet azokon a lépéseken, melyeket követve sikeresen végrehajthatod a DNS-ellenőrzést.

Új tulajdon hozzáadása

Nincs lehetőség DNS-ellenőrzésre?

Továbbra is elérhető a Search Console tulajdonigazolásának többi módja:

  • HTML fájl feltöltése a tárhelyre
  • HTML meta tag használata
  • Google Analytics követőkód
  • Google Tag Manager tároló kódrészlete
  • Automatikus: a Google szolgáltatásait képező rendszerek (Blogger, Google Sites)

Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Érdekesség, illetve hasznos információ is egyben, hogy néhány héttel ezelőtt a Bing is előrukkolt a maga metódusávala DNS-ellenőrzést illetően, ami hasonló a Google megoldásához. Fontos megemlítenünk, hogy a Bing nemrég lehetővé tette a Search Console-ban ellenőrzött oldalak importálását is a Webmaster Toolsba.

Miért hasznos ez? A weblap optimalizálással foglalkozó, valamint webhellyel rendelkező felhasználók közelebb kerülhetnek weboldaluk állapotának és működésének megértéséhez. A kommunikáció gördülékenyebb lehet, a hibákat pedig egyszerűbben feltárhatják.

Vissza az oldal tetejére