A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

Az első kapcsolja fel a villanyt

A kialakult helyzettel kapcsolatban szeretnénk néhány szót szólni partnereinkhez, kifejezni együttérzésünket, és leszögezni, hogy ahol tudunk, segítünk.

Következő időszak kezelése

Mi már bőven kivettük a részünk a 2008-as válságból is, és ízelítőt kaptunk válságmenedzsmentből az akkori ügyfélkörünkkel együtt. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi gazdasági összeomlás gyorsabb lesz, viszont több meghatározó különbség is van a mostani és az akkori állapotok között.

A 2008-as globális gazdasági válság – ha még emlékszünk – a teljes bankszektor hitelvesztéséhez, az ingatlanok, fundamentumok elértéktelenedéséhez vezetett. Hosszú időre leállt a vállalati és magánhitelezés, egyszerűen eltűnt az erő a gazdaságból, amíg Amerika és más országok nem konszolidálták a bankokat, és nyomtattak gyakorlatilag végtelen mennyiségű pénzt, amit visszaáramoltattak a gazdaságba. Azokban az időkben a legnehezebb talán az volt, hogy a pénzen kívül, a gazdasági elittel szembeni bizalom is a nullához konvergált, miközben sokáig senki nem volt képes megjósolni, hogy a krízisnek milyen hatásai lesznek, meddig fog elhúzódni, mikor lesz vége, és hogyan.

Az éppen kialakulóban lévő válság rövid távú hatásai igen súlyosak, ezért első blikkre érzékelhetjük hasonlónak a 12 évvel ezelőttihez. Mégis teljesen más. Teljesen más, mivel matematikai modellek alapján prognosztizálhatjuk a végét. Teljesen más, mivel a fejlett országok kormányai már most olyan forrásokat szabadítottak fel a válság megfékezésére, ami egészen példátlan. Teljesen más, mivel jelenleg nem bizalmi, hanem egészségügyi válságról van szó, ami optimistább becslések alapján pár hónap alatt megoldható.

A pénz a kitartás fáján nő.
- japán mondás

Szerény véleményünk szerint – ahogy minden szorult helyzetben – a tiszta fejre, józan gondolkodásra most nagyobb szükség van, mint bármikor. Nem a levegőbe szeretnénk beszélni, ez tapasztalat: aki most képes nem csupán rövid távon gondolkodni, és megőrzi a józan ítélőképességét, az hosszú időre stabilizálni tudja vállalkozását azokkal szemben, akik kizárólag tűzoltásra képesek.

Még egyszer hangsúlyozzuk: ezt mi átéltük, megtapasztaltuk partnereinkkel együtt, akik közül a legtöbb még most, 12 évvel később is ügyfelünk. Tudatában vagyunk annak is, hogy ehhez tartalékok kellenek, amivel csak kevés magyar vállalkozás rendelkezik. Viszont ha most képesek vagyunk mobilizálni, átszervezni, munkaerőt megtartani és emellett a nehéz munkával megszerzett piaci pozíciónkat megtartani, esetleg növelni, akkor belátható időn belül komoly előnyre tehetünk szert, amikor ennek a rémálomnak vége.

És még egy záró gondolat. Amikor ennek vége lesz – és higgyük el, vége lesz –, olyan tempóban fog meglódulni a világgazdaság, amilyet még senki nem látott. A fonalat már most fel kell venni, sőt el sem szabad engedni, mert pár hónap, és rohamtempóban fog újraindulni minden.

Addig is minden partnerünknek kívánunk sok-sok kitartást, türelmet. Ha bármilyen, marketinggel kapcsolatos kérdésük lenne, forduljanak kollégáinkhoz bizalommal, mi a nehéz időkben is Önök mellett leszünk.

Vissza az oldal tetejére