A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

Hogy teszi tönkre a vállalkozásod egy rosszindulatú troll a Google-lel karöltve

Ti megbíznátok egy olyan emberben, aki folyamatosan agresszív véleményeket ír, megspékelve némi rasszizmussal, könnyen leleplezhető hazugságokkal és alpári stílusban? Gyanítjuk, hogy nem. Nos, a Google nem így van ezzel: szerinte Bangó Zoltán – aki minden említett kritériumnak megfelel – egy véleményvezér. Értékelései több esetben is a legrelevánsabbnak számítanak a keresőóriás szemében. Hogy egy kamuprofilú felhasználóval vagy egy őrülttel (esetleg a kettő kombójával) van-e dolgunk, nem tudjuk, az eset – ami aligha tekinthető egyedinek – azonban komoly kérdéseket vet fel a Google értékelési és ellenőrzési rendszerével kapcsolatban.

Troll veszély!

Tényleg mindent lehet?

Úgy tűnik, igen. Miközben egy vállalkozás komoly pénzeket fektet a marketingbe és a brandépítésbe, elegendő egy erre szakosodott troll, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzon. Azért írjuk, hogy visszafordíthatatlan, mert sajnos a Google többszöri jelzés ellenére sem mozgatja a füle botját: Bangó Zoltán minősíthetetlen és dezinformatív kommentjeit az amerikai cég nem távolítja el a felületről. Sőt, a profilra pillantva azt látjuk, hogy igen komoly rangot szerzett magának több mint 700 véleményével és 79 értékelésével. Olyannyira, hogy a Google 7. szintű helyi kalauznak tekinti, amivel valóban mértékadónak számít a többi felhasználó között. De vajon tényleg mértékadóak ezek a vélemények?

Rasszista értékelések

A 98 éves rasszista spanyol cserediák Kecskemétről

Egy pillanatra tegyünk úgy, mintha elhinnénk, hogy Bangó Zoltán valódi, hiteles véleményeket irkál. Igen érdekes kép alakul ki: az úriember hol 84, hol 98 vagy 74 éves, hol pedig 4 éve Magyarországon élő spanyol cserediák. Aki cseppet sem mellesleg Kecskeméten lakik, ehhez képes javarészt fővárosi cégeket, intézményeket értékel. Számos kommentje teljesen nyilvánvalóan fényévekre van az igazságtól, annyira elrugaszkodott és irreális. Mindez azonban nem jelenti, hogy a Google-re más ügyekben jellemző szigor utolérné. Miközben a kaliforniai cég hatalmas erőforrásokat mozgósít – amúgy természetesen nagyon helyesen – az álhírek és sértő tartalmak eltávolítására, a hétköznapi szalonrasszizmus, gyalázkodás és hazugsággyártás nem üti meg az ingerküszöbüket. Egy-egy vállalkozás hitelének súlyos rombolása mindennapos az értékelési rendszerben, a Google pedig inkább elfordítja a fejét(?).

Gyorsan öregedő, fiatalodó fake-profil

Alacsonyan szállnak az egyesek

A Google értékelési rendszerének lényege az lenne, hogy a felhasználók hiteles véleményekhez jussanak, ezzel pedig könnyebben tudjanak dönteni az egyes cégek, szolgáltatások közül. Aki Bangó Zoltánra hallgat, fals infók alapján választ majd. Vagy talán elképzelhető, hogy valaki számára fontos információt közvetítenek ezek a kommentek?

Értékes hozzászólások

Ennél is durvább eset, amikor „kedvenc” trollunk passzióból osztogatja az egyeseket. Saját bevallása szerint sem járt az adott helyeken, mégis röpült a karó. Ezzel együtt pedig megy a kukába mindaz, amit az adott vállalkozás az évek során felépített. Az pedig, hogy lopott termékek forgalmazásával vádol amúgy jó nevű üzleteket, már-már a büntetőjogi kategóriát súrolja. És mi a Google reakciója? Néma csend.

Ez így rendben van?

Gyere őrült, gyere őrült!

Bangó Zoltán csak egy példa, a jelenség azonban univerzális: az amúgy is egyre agresszívabbá váló közbeszéd a Google értékelési rendszerében is megjelenik, méghozzá háborítatlanul. Primitív, sértő és ostoba kommentek válnak kiemelté, a gyanútlan felhasználók pedig ezekkel találkoznak első ízben, ha egy étteremre, szórakozóhelyre vagy szolgáltatásra kattintanak. Az is belefér a keresőcég szerint, hogy egy vállalkozást túlárazással vádoljanak: ehhez semmilyen bizonyítékot, számlát nem kell bemutatni. Nem kell ecsetelni, mekkora károkat okoz egy-egy negatív vélemény egy pubnak, clubnak, romkocsmának, taxis társaságnak. A kérdés már csak az, vajon hosszú távon mekkora károkat okoz a Google-nek, hogy őrültek véleményét teszi ki a kirakatba?

Árakról alkotott véleménye

Vissza az oldal tetejére