A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

A Google mindent (is) tud

Folyton e-mailezel, kedvenc influencered YouTube-csatornáján lógsz, és rendszeresen használod a Google Mapset is? Akkor te mindent megteszel annak érdekében, hogy a keresőóriás adatokat gyűjthessen és tárolhasson rólad a böngészőkben, valamint a különböző mobil operációs rendszereken keresztül.

Keresőnek is szeme van

Az egyik szeme itt, a másik ott

A Google számtalan magas színvonalú szolgáltatást kínál a felhasználóinak, melyeket manapság lehetetlen nem igénybe venni. És ki ne akarná alkalmazni őket, ha egyszer ingyen vannak, és még hasznosak is?

Vegyük példának a legnépszerűbb videómegosztót, ahol gyakorlatilag mindenféle tartalom elérhető: a filmektől kezdve a vicces animációkon át egészen a „Hogyan legyek Photoshop-mester 2 nap alatt?” tutorial videókig. Ha a YouTube-on keresel, naplózásra kerülnek a megtekintéseid, amelyek alapján a videómegosztó újabb és újabb felvételeket ajánl neked.

De itt egy másik példa: rákattintasz egy szimpatikus Ads-hirdetésre, mert USB-C kábelt akarsz rendelni ingyen házhoz szállítással (ezt ígéri a hirdetés). Egyetlen klikkeléssel adatokat szolgáltatsz magadról és az érdeklődési körödről a Google-nek, ami később vissza is köszön például egy Androidos app nyomkodása közben; csak úgy áradnak majd az USB-C kábeles hirdetések!

Hogy mi a közös a két példában a Google-ön kívül? Az érdeklődési köröd, amely alapján beazonosíthatóvá válsz. Ezt akár azonnal személyre szabhatod ide kattintva, ha az átlagos helyett szívesebben találkoznál egyedi reklámokkal.

Személyre szabott ajánlatok, hírek

Ez már történelem

Tévedés. Ha bejelentkezel a saját tevékenységekbe, egyesével végignézheted az előzményeidet, akár évekre visszamenőleg. Megtudhatod, milyen keresőkifejezéseket használtál, és azt is, hogy milyen weboldalakon jártál mondjuk 2018. november 14-én 17:30-kor. Hogy miért gyűjti ezeket az adatokat a Google? Mert kinyerhető belőlük a lényeg: mire van szükséged, és mivel teheti számodra még praktikusabbá a szolgáltatásait (pl. Gmail, hirdetések).

Ha fontosnak tartod az adataid védelmét és a biztonságot, érdemes ugyanitt mentett jelszavaidat is ellenőrizned. Beléphetsz az irányítópultba, és még a fiókodhoz kapcsolt alkalmazások működését is áttekintheted. Menj végig az összes menüponton, és finomhangold a fiókodat!

Itt vagyok!

Ha engedélyezed a Google-nek a helyelőzmények használatát, a szolgáltatás a lábnyomoddá válik. Tudni fogja, hogy milyen útvonalon haladtál, mikor, hol és mennyi ideig tartózkodtál, hol van az otthonod és a munkahelyed. Ezek alapján ajánlj majd személyre szabott útvonalterveket, éttermeket és eseményeket a közeledben. Ha te ebből köszönöd szépen, nem kérsz, kikapcsolhatod a helyelőzményeket a Google-ben és Androidon is.

Merre, mikor és hol jártam

Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz

Bár remekül hangzik a saját profil személyre szabása, mielőtt belevágsz, érdemes jó alaposan átgondolnod minden egyes lépést. Ha lebutítod, csupa általános dologgal fogsz találkozni, az alkalmazásaid pedig inkább hátráltatni fognak, mint segíteni. Dönthetsz úgy is, hogy nem változtatsz a beállításokon. Ebben az esetben zavaró és irreleváns Ads-hirdetések helyett számodra érdekes és informatív reklámokkal fogsz találkozni. Hirdetői oldalról nézve pedig vállalkozásod javára fordíthatod a Google által kinyert adatokat: célzott hirdetésekkel érheted el a felhasználókat, így akár nagyobb megtérülésre számíthatsz.

Tedd még hatékonyabbá Google AdWords kampányaidat, kérd szakértőink segítségét!

Vissza az oldal tetejére