A Google és mi Blog nem csak rólunk, csak nektek

Legjobb áprilisi tréfák a Google-től

Tudta, hogy a Google mindig válogatott, exkluzív badarságokkal ünnepli a bolondok napját? Fussuk át az eddigi évek abszurd ötleteit: keresés gondolatolvasással, okosital, jövőbelátás, kutatóközpont a Holdon, gimnasztikával irányítható Gmail...

A Google nagymester a bolondok napjának megünepésében, így 2000 óta számos őrült ötletet köszönhetünk nekik. Összegyűjtöttük a legfurább április elsejei tréfáikat.

2000

2000-ben kezdték a képtelenségek sorozatát a gondolatolvasó MentalPlex-szel, mely „belelát” a felhasználók agyába, és kitalálja, hogy mire akarnak rákeresni. Persze csak akkor, ha előbb leveszik a kalapjukat és a szemüvegüket, és elmélyülten koncentrálnak a „MentalPlex spirálra”, egy sebesen mozgó, idegesítően harsány színű, pörgő korongra, miközben maguk elé képzelik keresésük tárgyát. A keresésekre ilyen tréfás hibaüzeneteket kaptak a felhasználók:

  • Többszörös adást észleltünk. Csendesítsd le a hangokat a fejedben, és próbáld újra!
  • Az agyhullámok analóg üzenetet fogadtak. Gondold újra digitálisan!
  • Erre a témára a hatályos nemzetközi törvények szerint tilos rákeresni.
  • Ezt az információt elvesztette a Mars-szonda. Kérjük, próbáld újra!
  • A lekérdezés zavaros. Próbáld meg még egyszer, miután levetted a kalapodat, a szemüvegedet és a cipődet!
  • Kérjük, tapsolj hármat, miközben ismételgesd, „hiszek benne”, és próbáld meg még egyszer!

2001

A 2001-ben bolondok napjára ébredve a felhasználók azt vehették észre, hogy a Svéd Szakács (Swedish Chef) is a választható nyelvek közé került. És hogy kicsoda az a Svéd Szakács? A különös figura a Muppet Show egyik állandó tagja volt, aki angollal kevert halandzsa-svédül, azaz „bork, bork, bork” nyelven beszélt. Bár a sorozat 1981-ben véget ért, a fecsegő szakács rendkívül izgalmas másodvirágzást ért meg a geekek között.

A Svéd Szakács felbukkant a Google keresőben

2002

A csapat ebben az évben is elemében volt: bolondok napján közzétették, hogy keresési rendszerük az ún. PigeonRank, azaz idomított keresőgalambok segítségével működik, és B.F. Skinner eredményein alapul. Ez egy dupla poén: elsőre nyilván észleljük a nyelvjátékot a PageRank kifejezéssel, de érdemes kicsit utánamenni annak is, miért utaltak B.F. Skinnerre. Skinnerről érdemes tudni, hogy ő a behaviorista pszichológia atyja, aki a tanulás folyamatát tanulmányozta galambokkal végzett kísérletekkel: ping-pongozó galambjairól biztosan hallott már mindenki. (Az ún. „Project Pigeon” viszont Skinner egy pl. egy meglehetősen abszurd, félbeszakadt katonai kutatása volt, melynek keretében idomított galambok irányítottak volna rakétákat oly módon, hogy észlelték volna a külvilág képét a rakéták orrába épített optikai lencséken keresztül, és a célpontra kattintottak volna a csőrükkel…)

Skinner kedvenc galambjaival

2004

Ebben az évben április 1-én a cég a Holdra tartott. Bolondok napján ugyanis a Google bejelentette, hogy új kutatóközpontot nyit a Holdon, és keresi leendő munkatársait a Googlunaplexbe. Sajnos, ez a tréfás felhívás eredetiben már nem érhető el – lehet, hogy közben már rég kiköltöztették a Kopernikusz Központba a tervezett csapatot: a programozókat, a két masszőrt és a sushi szakácsot?

2005

Egy évvel később a Google Glup nevezetű okositallal rukkoltak elő, mely kielégíti a tudásszomjat, intelligensebbé teszi fogyasztóját, növeli keresési hatékonyságát, és még a felhasználó rosszkedvét is elmulasztja. A négyféle ízben készülő italt az egészségtudatos táplálkozás hangzatos szólamaival írták le: antioxidánsokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú és az örök fiatalság ígéretével is kecsegtet. Persze, állításuk szerint ahhoz, hogy valaki pontosan megértse, hogyan is gyorsítja meg a kognitív folyamatokat az új okosital, minimum Stanfordban kellett PhD-t szereznie…

2006

A Google Romance, egy speciális „lelkitárs-kereső” szolgáltatás volt a következő évi bolondok napi ötletük, hiszen a Google szerint a szerelem is csupán keresési probléma, amiben ők természetesen szakértők. Azt ígérték, hogy (a társkereső szolgáltatások paródiájaként készült) alkalmazásuk minden fölös emberi közbeavatkozás nélkül, kizárólag algoritmusok segítségével párosítja majd össze a felhasználókat. Sajtóközleményben azt is tudatták: mivel az információk rendszerezése a fő célkitűzésük, hogyan is hagyhatták volna ki azt az életterületet, melyben az információk a leginkább kaotikusak, a szerelmet?

2007

Ebben az évben a felhasználókat azzal sikerült átejteni április elsején, hogy a Gmail Paper szolgáltatással papír formában is archiválhatják levelezésüket. Azaz, egyetlen gombnyomással jelezhetik, hogy akár teljes levélfolyamukat kézhez akarják kapni kinyomtatva, egy méretes dobozban. Íme, minden büszke édesanya álma, aki egyetlen fiával folytatott levelezését végre a kezében tarthatja, és mappában fűzheti le… És hogy a környezetvédők se berzenkedjenek, a szolgáltatáshoz természetesen 96%-ban újrahasznosított, organikus szójapapírt kívántak használni.

Gmail paper

De ennyivel még nem ért véget ebben az évben a bolondok napja a Google-nél: a Toilet Internet Service Provider szolgáltatással is ekkor ijesztgették a felhasználókat. Ez nem más, mint a wc-n keresztül lebonyolított, ingyenes, otthoni internetelérés, „hiszen a legjobb gondolatok sokaknak, mint Larrynek is, a wc-n ugranak be”.  Működése egyszerű: egy optikai kábelt kell lehúzni a wc-n, hogy az automatikusan egy hardver elosztóhoz kapcsolódjon – a kábel mellé pedig automatikusan jár egy sárga gumikesztyű! A finnyásabbak választhatják a professzionális megoldást is: számukra vízvezeték-hálózaton keresztül beküldött nanorobotok végzik majd a telepítést.

2008

2008 a tobzódás éve volt, összesen tizenhat áprilisi tréfa robbant be a Google jóvoltából, ebből a három legjobbat mutatjuk be röviden. A Virgle egy új, roppant ambiciózus, interplanetáris légitársaságként hirdette magát, mely a Mars gyarmatosítását tűzte ki célul, és az első, bátor telepeseket kereste. Az alapítók videóüzenetét itt nézheti meg.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy a Gmail aznap forradalmi változásokon ment keresztül, hogy egy apró dátummódosítással átírhatóvá váljon a múlt. Az új szolgáltatás segítségével könnyű átdátumozni pár órával a nagyi elkésett születésnapi üdvözletét, a késés fogalma pedig egyszerűen megszűnik. A cég persze figyelmeztette a felhasználókat az időutazók klasszikus dilemmájára, azaz, hogy a Gmail bevezetése, 2004. április 1. az utolsó dátum, ameddig visszamehetnek, hiszen ha még korábbi időszakot választanának, az „olyan lenne, mint együtt lógni a szüleiddel, azelőtt, hogy megszülettél volna”.

A Google emellett a jövőbelátással is szédítette híveit aznap, pontosabban egy olyan keresési rendszerrel, gDay szolgáltatással, melynek segítségével már a másnapi hírek között kereshet a felhasználó, ha az „egy nappal előbbi” opciót bejelöli. A rendszer mesterséges intelligencia felhasználásával képes előre modellezni a jövőt, és akár azt is megjósolja, mi fog szerepelni 24 óra múlva az újságokban és a blogokban. A hírt még fiktív kommentekkel is kiegészítették: egy fiatal férfi például lelkendezve ajándékot vesz a másnap esedékes nyereményéből, egy flegma hölgy pedig unottan közli, hogy a gDay bejelentését már tegnap olvasta.

2009

2009-ben a bolondok napja kicsit filozofikusan telt a Google-nál. Megjelent CADIE, egy „értelmes, önfejlesztő, osztott tudatú lény”, aki különböző Google szolgáltatásokat száll meg.

2010

2010-ben a Google nemes egyszerűséggel átnevezte magát Topekára. Hogy miért? Viszonzásul, mivel a kansasi Topeka meg Google-re keresztelkedett át, hogy részt vehessen a kísérleti üvegszálas hálózat tesztelésében, vagyis hogy lakói ultragyors internethálózatot kapjanak.

A Google átnevezte magát Topekára

2011

Ebben az évben a Google úgy döntött, hogy bolondok napján kicsit megmozgatja a felhasználókat, méghozzá meglehetősen extrém módon. Beharangozták, hogy a  Gmail ezentúl gimnasztikával irányítható, melyet webkamerán keresztül érzékel a rendszer. A Gmail Motion bejelentését interjúkkal támogatták meg, melyekben a szakértők a testbeszéd fontosságáról szónokoltak.

És ha ez még nem lett volna elég, beharangozták, hogy a következő évben a Google Docs is átáll mozdulatvezérlésre.

Gimnasztikával irányítható Google Docs

2012

2012-ben a Chrome Multitask Mode volt a nagy durranás bolondok napján, aminek a lényege az volt, hogy egy osztott képernyőn két egérrel lehet egyszerre navigálni. Az indoklás briliáns: „Rájöttünk, hogy szörfözés közben az emberek csak a kezeik 50%-át használják. De miért? Mert csak egy egerük van.” A nagyszerű találmányt egyrészt arra ajánlják, hogy egy felhasználó egyszerre tudjon játszani és dolgozni, másrészt pedig pároknak vagy akár barátoknak is lehetőséget nyújt a párhuzamos géphasználatra – hiszen annyian használhatnak egyszerre egy számítógépet, ahány egeret csak csatlakoztatni tudnak.

Google Maps 8 bites verziója is ekkor kezdte meg ámokfutását, 2 év alatt több mint 6 millióan nézték meg a videót, amit valóban nem érdemes kihagyni…

2013

Tavaly nemes egyszerűséggel bejelentették, hogy megszűnik a YouTube, és megköszönték a felhasználóknak az eddigi aktivitásukat. Beharangozták azt is, hogy ennek az időszaknak a méltó lezárásaként kiválasztják a 8 év legjobb videóját, és onnantól kezdve a „YouTube legjobb videója” címet viselő alkotás lesz az egyetlen elérhető videó.

Mindezen túl a Google Nose illatkereső szolgáltatás is támadásba lendült aznap, melyet a projektvezető kutyája inspirált. A cég azt ígérte, hogy a felhasználók ezentúl  már nem csak megnézhetik, de meg is szagolhatják, amit keresnek, hiszen 15 millió szagmintából álló adatbázis, a Google illatgyűjtemény áll a rendelkezésükre, ráadásul a szagdetektor már androidos okostelefonra is telepíthető.

Vissza az oldal tetejére